dijeta po krvnim grupama O


Probavni trakt krvne grupe O sačuvao je pamćenje pradavnih vremena. Visoko proteinska prehrana lovaca-sakupljača i ogromni fizički napori, kojim je taj prvi čovjek bio izložen, držali su većinu primitivnih ljudi u laganom stanju promijenjenog tjelesnog metabolizma-ketoze.
Ketoza je rezultat visokoproteinske, visokomasne prehrane, koja uključuje vrlo malo ugljikohidrata. Organizam metabolizira bjelančevine i masti u ketone koje koristi umjesto šećera te nastoju održati razinu glukoze stabilnom.
Uspjeh prehrane za krvnu grupu O ovisi o vašoj sklonosti ka kemijski netretiranom mesu, peradi, te ribi.
Prehrana za krvnu grupu O djelotvorna je, jer ste vi spremni slijediti logičan, znanstveno istražen plan prehrane.

Svaka osoba krvne grupe 0= nosi genetsko pamćenje snage, izdržljivosti, samoprijegora, odvažnosti, intuicije i urođenog optimizma. Prvi ljudi krvne grupe O bili su oličenje oštrine, akcije i jakog osjećaja za samoodržanje. Vjerovali su u sebe, što je dobro, u protivnom nas ne bi bilo.
Ako ste krvne grupe O, bilo bi dobro da cijenite to naslijeđe, jer sve ono što vas čini zdravim, što vas nadahnjuje i što vam daje energiju slično je onome što je na isti način djelovalo na vaše davne pretke. Vi ste izdržljivi i snažni, pokreće vas visokokalorična hrana. najbolje reagirate na jaku fizičku aktivnost, ustvari, kad je nemate, postajete deprimirani, malodušni i gojazni.
Možda ste naslijedili i poriv za uspjehom, kao i osobine vođe tipične za krvnu grupu 0 - jaka, sigurna, moćna osoba koja puca od zdravlja i optimizma.
namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. pšenični gluten; ometa djelovanje inzulina; usporava metabolizam;
2. kukuruz; - // - - // -
3. bubrežasti grah; usporava sagorjevanje kalorija
4. mornarički grah; - // -
5. leća; narušava pravilno metaboliziranje hrane
6. kupus; narušava hormone štitnjače
7. kelj papučar; narušava hormone štitnjače
8. karfiol/cvjetača; - // -
9. gorušica; - // -
Vaša prehrana sadrži slijedeće skupine namirnica:
- meso i perad
- ribe i plodovi mora
- mliječni proizvodi
- jaja
- ulja i masti
- sjemenke orašasti plodovi
- grahorice i mahunarke
- žitarice i proizvodi od žita
- povrće
- voće
- sokovi i tekućine
- začini
- ljekovito bilje i biljni čajevi
- razna pića
Unutar tih grupa namirnica, hrana je podiljena na tri kategorije:
- jako dobro; je hrana koja djeluje kao LIJEK
- neutralno; je hrana koja djeluje kao HRANA
- izbjegavati,; je hrana koja djeluje kao OTROV

Vidite, da prehrana za krvnu grupu O uključuje veliki izbor namirnica, pa niste ograničeni. Ako je moguće radije jedite hranu, koja spada u grupu JAKO DOBRO, ali uživajte u potpunosti i u NEUTRALNOJ hrani, koja vam prija, jer neće vam škoditi a sadržava hranljive sastojke, potrebne za uravnoteženu prehranu.
Meso i perad
Nemastno crveno meso:
količina : 10-20-dkg muškarci 4-6x tjedno
5-15 dag žene i djeca 2-3x tjedno
Perad :količine : 10-20 dag muškarci 2-3x tjedno
5-15 dag žene i djeca 2-3x
Jedite nemasnu govedinu, piletinu, janjetinu ili ribu- JAKO DOBRO
Piletina, patka, kokošje meso, jaretina, guska, konjetina, jarebica, kunići, puretina, meso fazana, noja, vjeverice- NEUTRALNO
slanina, šunka, svinjetina, meso kornjaće- IZBJEGAVATI

Ribe i plodovi mora
Sva riba i plodovi mora: količina : 10-20 dag 3-5x tjedno
Namirnice s visokim udjelom bjelančevina su i ribe i morski plodovi, najpogodnjije su osobama krvne grupe O azijskog i euroazijskog podrijetla. Riblja ulja imaju puno vitamina K, što pomaže zgrušavanju krvi, jer je nesposobnost zgrušavanja česti problem krvne grupe O. Mnoge ribe i morski plodovi imaju dosta joda, koji regulira funkciju štitnjače. Za ljude krvne grupe O značajano je, da im je rad štitnjače nestabilan., što uzrokuje metaboličke probleme i debljanje.

bakalar, ćepa, bjelica, grgeća, štika, jesetra, sabljarka, gof, list, lumbrak, pastrva- JAKO DOBRO
inćun, moruna, šaran, pastrva potočna,jastog, klen, jegulja, rak slatkovodni, list sjevernoatlantski, kirnja, hariga, rarog, skuša, cipal, oslić, škamp, sjenka, grdobina, dagnja, ostriga, pagar, losos, srdela, papigaće, smud, lubin, morska pastrva, puž, tilapia, morska kornjaća, lokarda, morski pas, gavun, tuna, pišmolj- NEUTRALNO

som, hobotnica, lignja, žaba, škaran, riblja krila, dimljeni losos, haringa, rog (školjka)- IZBJEGAVATI

Mliječni proizvodi i jaja
količina
jaja 1 jaje 3-6x tjedno
sir 5-10 dag 1x tjedno
jogurt 10-20 dag 2x tjedno
mlijeko 10-20 dag 1x tjedno
Osobe krvne grupe O trebale bi ograničiti upotrebu mliječnih proizvoda, jer njihov sustav nije pogodan za metaboliziranje tih namirnica.
nema- JAKO DOBRO
maslac, jaje kokošje, jaje pačje, svježi kravji sir, mozzarella sir, kozji sir, feta sir- NEUTRALNO
plavi sir,Cheddar sir, zrnati kravlji sir, američki sir, Brie sir, kazein, Colby sir, Edamer, Gauda, Half&half sir, Monterey sir, Ementaler sir, Gruyere sir, Jarlsberg sir, Muenster sir, parmezan, riccota sir, jaje prepeličje, kravlje mlijeko, mlećenice, jogurt sve vrste, Provolone sir, jaje guščje, kefir, kozje mlijeko, sirutka, sladoled- IZBJEGAVATI

Ulja i masti
Ulja : količina : 1 jušna žlica 4-8x tjedno

Ljudi krvne grupe O dobro podnose ulja, posebno ako se ograniće na upotrebu nezasičenih ulja, kao što su maslinovo ulje i laneno ulje. Ta ulja imaju pozitivno djelovanje na srce i arterije i mogu čak pomoći u smanjnju kolesterola u krvi.
laneno ulje, maslinovo ulje- JAKO DOBRO
bademovo, sezamovo, orahovo ulje, riblje ulje, ulje sjemneki crnog ribiza, ulje uljne repice- NEUTRALNO
kokosovo, kukuruzno, suncokretovo, ricinusovo, pamukovo, kikirikijevo, sojino ulje, ulje pšeničnih klica, ulje načurka, ulje šafranke- IZBJEGAVATI

Sjemenke i orašasti plodovi
sjemenke i orašasti plodovi : količina : 2 jušne žlice 2-5x tjedno
maslac oraš. plodova količina 1-2 jušne žlice 2-5x tjedno

Budući, da orašasti plodovi mogu biti uzrok probavnih smetnji, dobro ih žvačite, ili upotrebljavajte njihove maslace, jer su lakši za probavu osobito ako imate crijevnih smetnji, što je učestala pojava kod ljudi krvne grupe O.
lanene sjemenke, bučine sjemenke- JAKO DOBRO
badem, bademo sir, bademov maslac, bademovo mlijeko, orahov maslac, lješnjak, pinjoli, sezamov maslac, makadamija orah, sjemenke šafranike, sezamove sjemnke- NEUTRALNO
brazilski orah, kikiriki, kikirikijev maslac, suncokretov maslac, kineski orah, pistacije, suncokretove sjemenke, kesten, sjmenke bukvice, sjmenke maka- IZBJEGAVATI

Grahurice i mahunarke
Grahurice i mahunarke: količina : 1 šalica suhog ploda 1-3x tjedno
adzuki grah, crnookica grah- JAKO DOBRO
crni grah, bob, slatunak, grašak, lima grah, sjeverni grah, crveni grah, zeleni grah, hikama grah. mungo grah-klice, graškova mahuna, soja, sojino mlijeko, sojin sir, tofu, mahune, bijeli grah- NEUTRALNO
bakreni grah, leča, pinto grah, bubrežasti grah, mornarički grah, tamarinda- IZBJEGAVATI

Žitarice i proizvodi od žita
žitarice: količina : 1/2 šalice osušenih zrna
kruh : količina : 2 kriške kruha tjedno
tjestenina : količina : 1 muflin tjedno
Ne postoje žitarice ili tjestenine, koje bismo mogli označiti kao jako dobre za osobe krvne grupe OSobe krvne grupe O slabo podnose cjelovite pšenične proizvode, jer sadrže lektine koji su u suprotnosti sa vašom krvnom grupom i s vašim probavnim traktom, te sprečavaju pravilnu resorpciju korisnih namirnica. Za krvnu grupu O pšenični su proizvodi glavni uzročnik debljanja. Zbog nedjelotvornog metabolizma, harana se sporo pretvara u energiju, te se tako taloži u salo.
esenski kruh - JAKO DOBRO
tjestenina od artičoka, kamut, zobene pahuljice, zabena krupica, kruh od 100% proklijane pšenice( ezekiel kruh), kinoa, rižin kruh, rižini kolačići, rižino mlijeko, riža smeđa, riža divlja, pir pšenica, tapioka, heljda, heljdina kaša, zobeno brašno, bezglutenski kruh, raženo brašno, raženi kruh, ( 100% -tni), riža bijela, riža besmati, rižine posije, sojin kruh proizvodi od pir brašna- NEUTRALNO
ječam, kukuruzne pahuljice, kuskus, engleski muflin, zabene pahuljice, žitarice od pšeničnog brašna, kokice, kruh pšenični, tjestenina zelena, pšenični kruh, brašno bijelo, brašno graham, kukuruz, sve sorte, pšenični namaz, glutensko brašno, zobena kaša, beskvasni dvopek, crni raženi kruh, krupnozrnati kruh, pšenične mekinje, pšenične klice, brašno integralno pšenično- IZBJEGAVATI
Povrće
Kuhano povrće : količina : 1 žlica 3-5x tjedno
sirovo povrće : količina : 1 žlica 3-5x tjedno
Veliki broj različitih vrsta povrća dostupna je krvnoj grupi O i važna su komponenta te prehrane.
morske alge, artičoke, brokula, blitva, buća, cikorija, kelj, špinat, pastrnjak, korabica, hren, luk sve vrste, repa bijela, maslačak, paprika crvena, krumpir slatki, salata rimska, salata endivija, peršin- JAKO DOBRO
bambusovi izdanci, repa, rotkvica, mrkva, paprike zelene, cikla, celer, šparoge, cikorija, češnjak, salata kristal, buter, ledena, gljive, bukovača, baršunasta penjevčica i dr., grašak, prokolica, rotkvice, tikve, jam, komorač, masline , radić, rotkva, ljutika, mahunasti grah, tikvice- NEUTRALNO
avokado, aloa, cvjetaća, kukuruz, krastavac, krumpir, sve vrste, kupus sve vrste, poriluk, glive šitake i šampinjoni, masline crne, lucerna klice- IZBJEGAVATI

Voće
preporučeno voće : količina : 1 šalica voća ili 1 kom voća 3-5x tjedno
Mnoge vrste voća pogodne su za ljudi krvne grupe O.
banana, borovnica, trešnja sve vrste, smokva svježa i suha, guava, mango, ananas sok, šljive sve vrste, šljive suhe- JAKO DOBRO
jabuka, jabukov sok, marelica, kupina, hljebovac plod, datulja, bazgine bobice, grožđe sve vrste, grejp, dinja, brusnica, ribiz crni i crveni, ananas, dunja, malina, lubenica, limun, limeta, dud, naktarina, papaja, breskva, kruška, dragun tropsko voće, šipak, grožđice, jagoda- NEUTRALNO
dinje kantalup, dinje medna rosa, dinja gorka, kupine, banana za pečenje, kokosov orah mljiko, naranća, mandarina- IZBJEGAVATI

Sokovi i tekućine
Za krvnu grupu O bolji su sokovi od povrća nego od voća. Ako pijete sokove od voća, izaberite one, koji sadrže malo šečera. Kada pripremate ili kupujete sokove, birajte od onog povrća ili voća, koje vam je preporučeno za vašu krvnu grupu O.
Preporučeni sokovi
Voda : količina: 250 ml, 4-7 tjedno

Začini
rogač, kari, morska alga, dulde, hren, peršin, paprika mljevena kajenska, kurkuma- JAKO DOBRO
agar, piment, bademov ekstrat, anis, jabučni pektin, maranta, ječmeni sirup, bosinjak, lovorov list, melasa, kim, senf, origano, paprika, papar zrno, paprika crvena mljevena, metvica, rižin sirup, ružmarin, šafran, kadulja, morska sol, soja sos,feferoni mljveni, vlasac, čokolada, korijandar lišče, cimet, klinčić, tartar umag, kim, kumina, kopar, češnjak, želatina, med, slatki korijen, javorov sirup, metvica, šečer smeđi ili bijeli, tamarinda, tapioka, estragon, majčina dušica, vanilija, jabučni ocat, zimzelen, kvasac pivski i pekarski, mažuran, melasa- NEUTRALNO
bagrem, alge ( plave i zelene), kopar, kukuruzni sirup, škrobno brašno, dekstroza, fruktoza, guar, guarana, borovica smreka, muškatni oraščić, papar crni i bijeli mljeveni, ocat sve vrste osim jabučnog- IZBJEGAVATI

Nema komentara:

Objavi komentar