Hrana koja pomlađuje
U našoj prehrani trebali bi obratiti pažnju da konzumiramo pretežno namirnice koje imaju visoku hranidbenu vrijednost, odn. da obiluju vitaminima i mineralima. Ovdje su navedene one koje bi bilo poželjno koristiti što češće, odn. one koje bi bilo dobro izbjegavati.
MASLINOVO ULJE

Biljna ulja su zdrava, poput maslinovog, sezamovog, suncokretovog i dr.
Da bi se maksimalno iskoristila, potrebno je pravilno ih skladištiti, tj.
čuvati u tamnoj boci ili u hladnjaku. Drugo važno pravilo je ne zagrijavati
ih pretjerano tijekom kuhanja.
ČEŠNJAK

Češnjak pomaže rad bakterija u crijevima i, što je još važnije, opušta
arterije odn. spriječava moždani i srčani udar, te smanjuje rizik od karcinoma.
Poželjno je u salate dodavati svježi češnjak, limunov sok i maslinovo ulje.
RAJČICA

Znanstvenici su otkrili da rajčica sadrži kemikaliju zvanu likopen, za koju
je ustanovljeno da je antioksidans. Zdravije je jesti rajčicu u obliku umaka nego
svježu jer sadrži dodatak masnoće koji pomaže apsorpciju u probavnom traktu.
ŠPINAT
Špinat je najbolje povrće za zdravlje očiju, čak bolje od opće poznate mrkve.
Bogat je karotenom i folnom kiselinom te izuzetno zdrav za sve organe.
NAR
Nar pomlađuje arteriju i vrlo je moćan antioksidans. Smanjuje rizik od
karcinoma, posebno karcinoma prostate. Sadrži šećer, te potiče lučenje
tekućine, čime djeluje povoljno na mokraćni sustav.
ŠEĆER

Kada konzumirate šećer, energija naglo prostruji organizmom,
no zbog povišenja količine inzulina nakon 2 sata, osjećate se umorno
i iscrpljeno. Naprotiv, postoji jednostavno rješenje tog problema-zamijenite
jednostavne ugljikohidrate složenima i efekat će biti dugotrajniji.
BIJELO BRAŠNO

Suprotno onome što naziv sugerira, obogaćeno brašno je zapravo
osiromašeno nutritivnim sastojcima zato jer ih je većina uništena u
procesu pročišćavanja. Zauzvrat, nadopunjen je manji dio onoga što je oduzeto.
ZASIĆENE MASNOĆE
Prevladavaju u životinjskim proizvodima i krute su na sobnoj temperaturi.
Mogu se koristiti za poliranje namještaja, ali ne i u prehrani.
HIDRIRANA ULJA
Kako bi se produžilo vrijeme skladištenja, neka ulja se hidriraju.
Ovim procesom se ulja pretvaraju u krut oblik na sobnoj temperaturi,
ali postaju nezdrava.
SOL

Slana hrana može biti štetna, osobito po bubrege jer se tim putem izlučuje.
Umjesto soli radije koriste začine u pripremanju hrane.
Za zaključak valja naglasiti da kvaliteta našeg zdravlja i života umnogome ovisi o tome kakva je naša prehrana, te bi morali o njoj obratiti više pažnje.
Nema komentara:
Objavi komentar