Osobe krvne grupe A su najzadovoljnije na vegetarijanskoj prehrani. To je naslijeđe predaka, koji su bili manje ratnici, a više zemljoradniciZa osjetljive predstavnike krvne grupe A važno je konzumirati namirnice u prirodnijem obliku: ekološki proizvedene, svježe i što manje prerađene.Ukoliko slijedite prehranu za krvnu grupu A, možete osnažiti svoj imunski sustav i spriječiti pojavu po život opasnih bolesti.
osobenosti:
- uzgajivač
- prvi vegetarijanac
- osjetljiv probavni trakt
- izdržljiv imuni sistem
- dobro se prilagođava ustaljenim uslovima prehrane i životne sredine
- najbolje reagira na stres umirujućim djelovanjem
- zahtijeva biljnu prehranu da bi ostao vitak i produktivan
Prvi su ljudi krvne grupe A morali biti pametni, osjećajni, strastveni i vrlo mudri kako bi se mogli nositi sa izazovima jednog složenijeg načina života. Oni i danas skupljaju svoje napetosti jer što drugo mogu učiniti kad nastoje biti u dobrim odnosima sa svima. Ali, kad eksplodiraju- čuvajte se.
Ljudi ove krvne grupe biološki su predodređeni za bolesti srca, rak i šećernu bolest. zato je jako važno da vode računa o svojoj ishrani. Ova je krvna grupa sasvim suprotna krvnoj grupi 0 u pogledu metabolizma. Ljudi krvne grupe A imaju malo želučane kiseline i ne mogu lahko probavljati meso što je povezano s njihovim precima koji su preživljavali jedući biljnu hranu. Također, loše probavljaju i mliječne proizvode, koji mogu prouzročiti poremećaj lučenja inzulina što je još jedan činilac usporavanja metabolizma. Osim toga, mliječni proizvodi imaju puno zasićenih masnoća, koje ugrožavaju srce i dovode do gojaznosti i dijabetesa ljudi ove krvne grupe.
namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. meso; loše probavljivo, taloži se u obliku masnoća, povećava toksine u probavi;
2. mliječni proizvodi; narušavaju metabolizam hrane;
3. bubrežasti grah; usporava metabolizam; ometa rad probavnih enzima;
4. grah lima; - // - - // -
5. pšenica (u većim količinama); priječi djelovanje inzulina; slabi sagorijevanje kalorija
Namirnice koje potiču mršavljenje( dobre za ovu krvnu grupu):
1. biljna ulja; potiču probavu, sprječavaju zadržavanje tekućine
2. sojini proizvodi; potiču probavu; brzo se metaboliziraju;
3. povrće; potiču metabolizam; pojačava rad crijeva
4. ananas; pojačava sagorijevanje kalorija; pojačava rad crijeva
Vaša prehrana sadrži četrnajst skupina namirnica:
- meso i perad
- ribe i plodovi mora
- mliječni proizvodi i jaja
- sjemenke i orašasti plodovi
- grahurice i mahunarke
- žitarice i proizvodi od žita
- povrće
- voće
- sokovi
- zaćini
- ljekovito bilje i biljni čajevi
- razna pića
Unutar svake skupine, namirnice su podijeljene u tri podskupine:
JAKO DOBRO; namirnice, koje dijeluju kao lijek
NEUTRALNO; namirnice, koje djeluju kao hrana
IZBJEGAVATI; namirnice, koje djeluju kao otrov
Meso i perad

Perad: količina: 60-140 g 0-3x tjedno
U cilju postizanja što boljih rezultata, osobe krvne grupe A trebale bi iz svoje prehrane isključiti sve vrste mesa. U početku zamijenite meso ribom.
Nema- JAKO DOBRO
Piletina, kokošje meso, lještarka, nojevo meso, meso goluba, puretina- NEUTRALNO
slanina, šunka, svinjetina, govedina, bivolje meso, ovčetina, kozetina, meso jarebice, fazana, prepelice, meso kunića, meso vjeverice, patka, srce, konjetina, meso kornjaće, teletina, srnetina, guska, janjetina, jetra telečje- IZBJEGAVATI
Ribe i plodovi mora

Šaran, lumbrak, losos, srdela, puž, bakalar, skuša, grdobina, kirnja zlatica, kirnja američki, lokarda, smud, pastrva, bjelica, pišmolj- JAKO DOBRO
Puzlatke, lubin, glavoć, lampuga, cipal, štuka, grgeć, zvjezdook, papigaće, štuka, strijela modrulja, pagar, priljepuša, škarpina, klen, gof, crnjrl, koraf, ljuskavice, igljokljun, ikra lososa, gavuni, morski pas, snjetac, jesetra, iglun, pastrva potočna i riječna, tuna, bucanj- NEUTRALNO
Inčun, škaram, lubin, bijeli kit, riblja ikra, školjka brbavica, kozica, rak, jegulja, mekužci, dagnja, som, grgečka, kamenica školjka, strijela, morski pauk, iverak, žaba, hobotnica, ugor, morska mačka, oslić, velika ploča, morske plotice, haringa sviježa ili marinirana, jastog, dimljeni losos, parag, lojka, škampi, list, lignja- IZBJEGAVATI
Mliječni proizvodi i jaja

Sir: količina: 60g 1-3x tjedno
Jogurt: količina: 120-180 ml 1-3x tjedno
Mlijeko: količina: 120-180ml 1-3x tjedno
Nema- JAKO DOBRO
Jaje: kokošje, pačje, guščje, prepeličje, sviježi kravji sir, feta sir, kozje mlijeko, kefir, Mozzarella sir, paneer sir, ricotta sir, kiselo vrhnje, kozji sir, jogurt- NEUTRALNO
Američki sir, plavi sir, mlaćenica, Camembert sir, kazein, Cheddar sir, Colby Sir, zrnati kravji sir, sirni namaz, Edamer, Brie, maslac, punomasno mlijeko, sirutka, švicarski sir, vlaknasti sir, Provolone sir, parmezan, Neufcatel sir, Muenster sir, Monterey sir, kravlje mlijeko- IZBJEGAVATI
Ulja i masti

Osobe krvne grupe A trebaju vrlo malo masti za dobro zdravlje.
Ulje crnog ribizla, laneno ulje, maslinovo ulje, orahovo ulje_ JAKO DOBRO
Bademovo ulje, suncokretovo ulje, ulje sjemenki boražine, ulje uljne repice, riblje ulje, ulje noćurka, suncokretovo ulje, sezamovo ulje, sojino ulje, ulje šafranike, ulje pšeničnih klica- NEUTRALNO
Ricisunovo ulje, kokosovo ulje, kukuruzno ulje, pamukovo ulje, kikirikijevo ulje- IZBJEGAVATI
Sjemenke i orašasti plodovi

Maslac orašastih plodova: količina: 1-2 jušne žlice 4-7x tjedno
S obzirom, da osobe sa krvnom grupom A konzumiraju malo bjelančevina životinjskog podrijetla, orašasti plodovi i sjemenke važan su izvor ovog nutrienta.
Lanene sjemenke, sjemenke bundeve, orah, kikiriki, kikirikijev maslac- JAKO DOBRO
Badem, bademov maslac, bademov sir, bademovo mlijeko, sjemenke suncokretove, maslac suncokretovih sjemneki, sezamove sjemenke, sezamov maslac, sjemenke šafrana, sjemenke maka, pinjoli, peka orah, makadamija orah, bukvice, kesten lješnjak, hikori orah, liči orah- NEUTRALNO
Brazilski orah, indijski oraščić, pistacije- IZBJEGAVATI
Grahorice i mahunarke

Adzuki grah, crni grah, crnookica, bob sitnozrni, zelene mahune, leća, miso, tempeh, sojino mlijeko, tofu sojin sir, sojin grah, pinto grah- JAKO DOBRO
Bob krupnozrnati, cannellini grah, grašak, hikama, sjeverni grah, zelene mahune, bijeli grah, mungo grah- NEUTRALNO
Bakreni grah, slanutak, bubrežni grah, lima grah, mornarićki grah, crveni grah, tamarinda- IZBJEGAVATI
Žitarice i proizvodi od žita

Tjestenina: količina: 1 muflin 7-9x tjedno
Kruh: količina: 2 kriške 7-9x tjedno
Predstavnici krvne grupe A dobro podnose žitarice. Izbjegavajte gotova jela kao što su zamrznuti proizvodi, gotova jela u umaku, ...
Zobeno brašno, rižini kolačići, rižino brašno, raženo brašno, tjestenina od 100% heljdinog brašna, zobeni kruh 100% cjelovita zob, esenski kruh, heljda, tjestenina s artičokom bez dodataka, amarant- JAKO DOBRO
Ječam, kukuruz, pšenični kruh, proizvodi od pšeničnog integriranog zrna, proizvodi od bijelog pšeničnog brašna, kokice, zobene posije, proso, kamut, glutensko brašno, rižine pahuljice, kuskus, kukuruzni muflin, palenta, kukuruzne pahuljice, kinoa, rižine posije, rižin kruh, rižino mlijeko, riža, raženi kruh, raženi kreker, sijerak, pir, tapioka, proizvodi od pšenice sa glutenom, pšenica rafinirana- NEUTRALNO
Drobljena pšenica, pšenične klice, pšenično posije, tanki pšenični kreker, pšenični griz, engleski muflin, škrobno brašno, Grape- Nuts žitarice za doručak od pšeničnog brašna i ječmenog slada- IZBJEGAVATI
Povrće

Sirovo: količina: 1 šalica neograničeno dnevno
Povrće je jako važno za osobe krvne grupe A jer osigurava mineralei vitamine.
Lucerna, aloja sok, artičoka, repa lišče, brokula, mrkva, mrkvin sok, celer, endivija, aloja, komorać, češnjak, đumbir, hren, kelj,celer sok, cikorija, kelj, maslačak, buća, bamija, luk, špinat peršin, pastrnjak, korabica, bijela repa, blitva, špinat, raštika, gljiva maitake, zelena salata, poriluk- JAKO DOBRO
Rikula, šparoge, avokado, bambusovi izdanci, krastavac sok, repa, kelj papučar, paprat, endivija uskolisna, paprika sve sorte, krastavac, kukuruz, celerov korijen, cvjetača, kupus sok, borovnica, rabarbara, kupus kiseli, patliđan, kupus sve sorte, krumpir sve sorte, jam, radić, rotkvice, tikvice, potočarka, poi, piment, orašac vodeni, taro, grašak šećerac, juka, mahune s koncem, tikva sve vrste, krastavci kiseli, masline zelene, sena, gorušica, gljive ( petrovo uho, enoki, bukovaća), morske alge, ljutika, grah mungo, podzemna koraba, zelena salata, morska alga, rotkvice- NEUTRALNO
Voće

Osobe krvne grupe A trebale bi jesti voće najm,anje tri puta dnevno. Ananas recimo izvrsno regulira probavu osoba krvne grupe A , limun se također priporučuje, jer pomaže probavu i uklanja sluz iz sustava. Zbog svojstva antioksidanta vitamina C, potrebno je jesti i drugo voće bogato ovim nutrijentom kao što je kivi i grejp, jer pomaže kod spriječavanja raka želuca.
Marelica, kupina, borovnica, trešnje, višnje, smokve sviježe, smokve suhe, grejp, limun, limeta, ananas, šljive sve vrste, šljive suhe, višnja sok- JAKO DOBRO
Jabuka, jabuka sok, azijska kruška, dinaj kantalup, dinja kasaba, brusnice, brusnice sok, hljebovac, dinja canang, nektarine, breskve, kruška, dinja perzijska, ribizl crveni i crni, datulje, kupine, bazgine bobice, ogrozd, guava, kivi, loganove bobice, plava kupina, lubenica, jagode, karambola, dinja španjolska, palma sago, maline, dunja, smokva indijska, šipak, dragun- NEUTRALNO
Banana, gorka dinja, kokos, kokosovo mlijeko, dinja medna rosa, mango, naranća, papaja, banana za pečenje, mandarine- IZBJEGAVATI
Sokovi i tekućine

Limun i voda: količina: 240 ml 2-3x dnevno ujutro
Voda: količina: 240 ml 4x i više dnevno
Osobe krvne grupe A trebale bi dan započeti čašom vode sa limunovim sokom, što će im pomoči odkloniti sluz nakupljenu tijekom noći.
Začini

Ječmeni slad, mrka melasa, melasa, češnjak, đumbir, hren, peršin, sojin umak, tamari, kurkuma-JAKO DOBRO
Agar, bosiljak, lovorov list, piment, bademov ekstrakt, anis, jabučni pektin, aru-korijen. bergamont, sirup smeđe riže, kumin, rogač, krasuljica, luk vlasac, guarana, med, tamarinda, slatki korijen, javorov sirup, čokolada, lišće koriandra, cimet, klinčić, koriander, kukuruzni škrob, kukuruzni sirup, tartar umek, kari, mažuran, gorušica, muškatni oraščić, origano, crvena paprika, rižin sirup, ružmarin, šafran, kvasac, majčina dušica, estrogon, tapioka, vanilija, vrijesak, kadulja, glukoza, kopar, morska alga crvena, fruktoza, morska sol, zelena metvica, šečer bijeli i smeđi- NEUTRALNO
Alge plavo-zelene, aspartam, mononatrij-glutamat, papar bijeli u zrnu, papar crni u zrnu, sucanat, zimzelen, guar, kapare, karagenan, feferoni mljeveni, obična želatina- IZBJEGAVATI
Ljekovito bilje i biljni čajevi

Lucerna, aloja, kamilica, piskavica, bročilka, đumbir, ginko, čičak, sveti bosiljak, šipak, brijest, gospina trava, valerijana, glog- JAKO DOBRO
Marulja, slatki korijen, lipa, murva, divizma, podbjel, anđelika, bazgine bobice, hidrastis, šišarice hmelja, list maline, kadulja, sena, rusomaća, šišak, zelena metvica, paprena metvica, majčina dušica, sporiš, bijela breza, kora bijelog hrasta, stolisnik- NEUTRALNO
Mačja metvica, kajenska paprika, rabarbara, gavez, crvenolisna djetelina, sasafraz, kukuruzna svila, kiselica- IZBJEGAVATI
Pića

Bijelo vino-NEUTRALNO
Pivo, žestoka pića, čaj crni, bezalkoholna gazirana pića, mineralna voda, gazirana- IZBJEGAVATI
Nema komentara:
Objavi komentar